Vetlanda Lärcentrum
Lyssna på sidans text

Trähusprojektörernas första husresning i Sverige

Husresning1

Eleverna följer med intresse de olika momenten vid resningen av huset.

Trähusprojektörerna på Vetlanda Lärcentrum startade sin utbildning i början på augusti. Inne på andra månaden av studier, fick de vara med om sin första husresning, i Sverige.

Utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen

I början av augusti startade Vetlanda Lärcentrum en Trähusprojektörsutbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen. Utbildningen riktar sig mot nyanlända, med byggnadsteknisk bakgrund från sitt hemland. Utbildningen är ett integrationsprojekt som kom tillstånd istället för den YH-utbildning, till Trähusprojektör som Vetlanda Lärcentrum, inte beviljades utbildningsstart för.

Arbetsförmedlingen kallade ett 50-tal kandidater till intervju. Dessa fick möta representanter från Myresjöhus, Trivselhus, Anebyhusgruppen, Moelven, Hjältevadshus och Vallsjöhus, vilka utgör ledningsgruppen för YH-utbildningen, Trähusprojektör. Kandidaterna ficka svara på frågor från ledningsgruppen och göra ett flertal kunskapstester. Av de intervjuade antogs 16 elever till utbildningen.

Husresning2

Stefan Eklund, produktchef på Myresjöhus, Michael Rokitowicz, projekteringschef på Moelven, Ulrika Svensson, utbildningsledare på Vetlanda Lärcentrum och Bothaina Hasan, Arbetsförmedlingen, intervjuar en av kandidaterna till utbildningen.

Skiftande bakgrund

Eleverna har en skiftande bakgrund, både vad det gäller utbildning, yrke och ursprung. Några är byggnadsingenjörer och har arbetat på byggen, medan andra är arkitekter och har arbetat på arkitektkontor. Eleverna har sitt ursprung från framförallt Syrien, men även Irak, Etiopien och Afghanistan finns representerade i klassen. Erfarenhetsmässigt är byggande i trä en ny upplevelse för eleverna. I deras hemländer bygger man i stål och betong.

Samlades före klockan 07.00

Eleverna samlades före klockan 07.00, för att vara på plats i tid och se sin första husresning i Sverige. Byggarbetsplatsen var i bostadsområdet Himlabackarna, i Vetlanda.  Under förmiddagen fick de följa resningen av väggar och takstolar. Lite senare under dagen kom tak och taktegel på plats, men då var eleverna tillbaka på skolan för vidare studier.

Husresning3

Första väggen reses och sätts på plats.

Husresning4

Bygget fortskrider under förmiddagen.

Husresning6

Takstolarna lyfts på plats och monteras.

Senast uppdaterad 2017-10-03.

Dela
Ulrika Svensson

Kontaktperson: Ulrika Svensson

Utbildningsledare
Telefon: 038357742, Mobil: 0725057742
JennyMee Le Hir

Kontaktperson: JennyMee Le Hir

Rektor
Telefon: 0383‑976 15, Mobil: 0722389585

Vetlanda Lärcentrum

Adress: Kyrkogatan 54 A, 574 31 Vetlanda
Telefon kommunens växel: 0383-971 00 (vardagar klockan 8–16.30)
E-post:  vetlanda.larcentrum@vetlanda.se

Vetlanda kommun