Lyssna
Dela
Kontakt
YHloggo

Automation och ellära för industri- och underhållspersonal, 50 yrkeshögskolepoäng

Automation och ellära

Vill du bli en nyckelperson på din arbetsplats? Behöver du kunskap i el och automation för att hänga med i Industri 4.0?

Nu har du chansen att läsa till el-behörighet B på hemmaplan med ett specialanpassat utbildningsupplägg för dig som arbetar.

Kursinnehåll

Den pågående automatiseringen och digitaliseringen av industrin ställer nya krav på all industripersonal. För att hänga med i den snabba utvecklingen krävs kunskaper inom både automation och ellära.

Denna kurs ger dig kunskaper inom elkraftsteknik och praktisk ellära motsvarande Begränsad auktorisation – B (ELSÄK-FS 2017:4). Du får även kunskap om elsystemets uppbyggnad och funktion samt färdighet i att utföra installationer från ritning- och schemaläggning som omfattas av begränsad behörighet.

Kursen ger även kunskap om ledningsburna störningar, felsökning, underhåll av el-utrustning samt vilka lagar, förordningar och föreskrifter som reglerar verksamhetsområdet. I kursen kommer du även att få lära dig att handa och felsöka enklare automatiserade enheter samt koppla enklare styrtekniska komponenter.

Studieupplägg

Kursens kommer att erbjudas via det webbaserade interaktiva utbildningsprogrammet LearnWARE samt via webbaserade och inspelade föreläsningar. Du kan alltså sitta var som helst och studera. Allt du behöver är en dator/surfplatta och internetuppkoppling.

Detta flexibla studieupplägg ger dig även möjlighet att studera när det passar dig. Kursen innehåller dock några praktiska moment som kommer att erbjudas på plats i Vetlanda eller Gislaved under kvällstid vid 10 tillfällen under aktuell kursperiod.

Utbildningslängd och studietakt

Kursperiod: 13september, 2021- 17juni, 2022

Kursen kommer att bedrivas på kvartsfart för att underlätta kombinationen av arbete och studier

Förkunskaper och behörighet

För att vara behörig till kursen krävs grundläggande behörighet* och minst 6 månaders arbetslivserfarenhet. Om du helt eller delvis saknar grundläggande behörighet kan du antas till kursen via reell kompetens (studenten bedöms ha annan utbildning och eller praktisk erfarenhet/arbetslivserfarenhet som motsvarar grundläggande behörighet) eller 10%-regeln (ledningsgruppen bedömer att studenten trots avsaknad av grundläggande behörighet har förutsättningar att tillgodogöra sig kursen).

*Grundläggande behörighet:
Du är behörig till kursen om du har en gymnasie- eller vuxenutbildningsexamen eller annan svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven ovan.

Ansökan

Ansökan är öppen: 1mars- 16maj, 2021

Till ansökan>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Sandra Gustafsson

Utbildningsledare
Telefon: 0383-577 42, 072-505 77 42
sandra.gustafsson@vetlanda.se