Dela
Kontakt

Svenska som andraspråk 2

Här jobbar du vidare med att läsa, skriva, tala och lyssna. Du läser mycket, både skön- och facklitteratur, sammanfattar och lär dig att tolka, analysera, reflektera och dra slutsatser.

Förkunskaper: Kursen bygger på kursen Svenska som andraspråk 1.

Beskrivning

Kursens centrala innehåll är:

  • Muntliga utredande och argumenterande presentationer i och inför en grupp. Strategier för att förstå och göra sig förstådd i samtal, diskussioner och presentationer. Deltagande i samtal och diskussioner, där språk, innehåll och disposition anpassats till syfte och mottagare, och där argument används för att tydliggöra egna åsikter och bemöta andras argument.
  • Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter. Strategier för att skriva olika typer av texter som är anpassade efter ämne, syfte, mottagare. Textuppbyggnad, textmönster och språkliga drag i framför allt utredande och argumenterande texter. Referat- och citatteknik samt hänvisningar till olika källor.
  • Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.
  • Läsning av och samtal om texter som används i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
  • Läsning av och samtal om skönlitteratur författad av såväl kvinnor som män från olika kulturer och tider som ger underlag för att utveckla språket och samtala om berättarstrukturer, allmänmänskliga teman och vanliga litterära motiv.
  • Språklig variation i Sverige och i det svenska språket. Språksläktskap och språkförändringar. Svenskans, invandrarspråkens, minoritetsspråkens, teckenspråkets och dialekternas ställning och status.
  • Jämförelse mellan svenska, elevens modersmål och andra språk som eleven har kunskaper i.

100 poäng

Kurskod: SVASVA02

Skolverkets kursplan i svenska som andraspråk 2 Länk till annan webbplats.

Ansökan

Du kan bara söka till den studieperiod som ligger närmast i tid. Kontakta våra studie- och yrkesvägledare för information om sista ansökningsdag hos NTI.

Kontakt

Anna Aronsson

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-976 52, 072-144 00 84
Anna.Aronsson@vetlanda.se

Emelie Carlsén Robertsson

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-976 51, 072-144 00 79
emelie.carlsen-robertsson@vetlanda.se

Maria Jarméus

Studie o yrkesvägledare
Telefon: 0383-976 65, 073-598 61 49
maria.jarmeus@vetlanda.se